Een blauw-zwart logo voor jezelf met een pijl naar boven.
Waarom emotionele intelligentie onmisbaar is in het onderwijs
mei 01, 2024

In een wereld waar academische prestaties vaak de boventoon voeren, is het gemakkelijk om het belang van emotionele intelligentie (EQ) in het onderwijs over het hoofd te zien. Toch is emotionele intelligentie even cruciaal voor succes in het leven als intellectuele vaardigheden. 

Wat is emotionele intelligentie?

Emotionele intelligentie verwijst naar het vermogen om eigen emoties en die van anderen te herkennen, te begrijpen, te beheersen en op een constructieve manier te gebruiken. Het omvat vaardigheden zoals empathie, zelfbewustzijn, zelfregulatie. Deze vaardigheden zijn essentieel voor persoonlijke groei en succesvolle interacties met anderen (Mayer et al., 2008).


Waarom is EQ onderwijs essentieel?

Verschillende onderzoeken tonen aan dat de potentiële kracht van emotionele intelligentie niet vergeten mag worden. Wij zetten de vier voornaamste voordelen ervan op een rijtje: 


Verbeterde sociale vaardigheden

Onderwijs over emotionele intelligentie versterkt de sociale vaardigheden van scholieren, zoals het vermogen om effectief te communiceren, empathie te tonen en positieve relaties te bouwen. Door bewustwording van en inzicht in zowel eigen emoties als die van anderen te ontwikkelen, leren scholieren beter samenwerken en conflicten oplossen. Dit leidt tot een harmonieuzere omgeving en betere (team)dynamiek (Schutte et al., 2001).


Emotionele veerkracht

Het vermogen om emotioneel veerkrachtig te zijn, stelt scholieren in staat om adequaat om te gaan met stress en tegenspoed. Emotionele intelligentie in het onderwijs biedt strategieën voor stressmanagement en aanpassing aan veranderende omstandigheden, wat essentieel is voor zowel persoonlijke als academische groei. Deze veerkracht helpt studenten niet alleen tijdens hun schooltijd, maar vormt ook een belangrijk fundament voor toekomstige uitdagingen (Martins et al., 2010).


Betere voorspeller academische prestaties

Uit onderzoek blijkt dat subschalen zoals interpersoonlijke vaardigheden, stressmanagement en aanpasbaarheid, onderdeel van emotionele intelligentie, significante voorspellers zijn van academisch succes. Deze subschalen voorspellen het cijfergemiddelde van eerstejaarsstudenten in het hoger onderwijs beter dan het cijfergemiddelde op de middelbare school (Parker, Summerfeldt, Hogan, & Majeski, 2004).


Toekomstig succes

De professionele wereld vereist tegenwoordig dat kandidaten over een breed scala aan vaardigheden beschikken, waarbij emotionele intelligentie steeds vaker een doorslaggevende factor is. Werkgevers waarderen kandidaten die effectief kunnen communiceren, empathie kunnen tonen en flexibel kunnen reageren op de werkplek. Training in emotionele intelligentie bereidt scholieren voor op deze eisen, wat hun kansen op succes in hun latere carrières aanzienlijk vergroot (Jaeger, 2003).

Hoe nu verder?

Bij UPYourself begrijpen we dat emotionele intelligentie even essentieel is voor succes als academische kennis. Daarom integreren we EQ-educatie in onze programma's, gericht op het ontwikkelen van cruciale vaardigheden zoals het herkennen en labelen van emoties, empathie en zelfregulatie. Onze methode ondersteunt studenten niet alleen in hun academische groei, maar biedt hen ook persoonlijke ontwikkeling wat helpt bij toekomstige kansen op de arbeidsmarkt. Met UPYourself investeren we in de totale ontwikkeling van jongeren, waardoor ze klaar zijn om de complexe uitdagingen van de moderne wereld aan te gaan.


Maak de volgende stap

Bent u een schoolleider die klaar is om de emotionele en sociale vaardigheden van uw leerlingen naar een hoger niveau te tillen? UPYourself nodigt u uit om contact op te nemen. Ontdek hoe onze interactieve lesmethoden een verschil kunnen maken in uw school. Samen kunnen we een omgeving creëren waar elke leerling niet alleen academisch, maar ook persoonlijk bloeit.


Neem vandaag nog contact met ons op via
info@upyourself.nl of bel ons op 06 41216052 voor meer informatie of een vrijblijvende kennismaking.


We kijken ernaar uit om samen met u de toekomst van onderwijs vorm te geven!

De oprichters van UPYourself
01 aug, 2024
Samen vooruit: Hoe wij bij Neele-Vat de toekomst van jong talent bevorderen.
A teacher is giving a presentation to a group of students in a classroom.
13 mei, 2024
In onze snel evoluerende maatschappij is het essentieel dat het onderwijs zich niet alleen richt op academische prestaties, maar ook op de ontwikkeling van integrale persoonlijke vaardigheden. Sociaal-emotionele vaardigheden, die cruciaal zijn voor zowel persoonlijk als professioneel succes, worden nog te vaak over het hoofd gezien in de traditionele onderwijsprogramma's. Het belang van deze vaardigheden, die ons in staat stellen effectief te communiceren, empathie te tonen en veerkrachtig te zijn tegenover uitdagingen, wordt steeds meer erkend. In maart 2022 werd door Gezonde Generatie (in samenwerking met tientallen wetenschappers en aangesloten (jongeren)organisaties een position paper gepubliceerd dat pleit voor een structurele integratie van deze vaardigheden in het Nederlandse onderwijscurriculum. Deze verandering kan verreikende positieve gevolgen hebben voor zowel het individuele welzijn van leerlingen als voor de samenleving als geheel.
Share by: